Please refer to our Privacy policy for important information on the use of cookies. By continuing to use this website, you agree to this.

Press Release

Interserve starts work on Daniel Libeskind-designed research centre at Durham University

by Interserve Press Office | Oct 28, 2015

Durham UniversityInterserve, the international support services and construction group, has started work on a new £11.5 million research centre for the Ogden Centre for Fundamental Physics at Durham University. The new building has been designed by Daniel Libeskind, the architect behind the redevelopment of New York’s World Trade Center.

Due for completion in late 2016, the three-storey structure will provide over 2,400 square metres of floor space, providing 80 new offices for professors, lecturers, doctoral and postdoctoral students, support staff and visiting academics. 

The Ogden Centre houses research aimed at understanding the fundamental properties of the universe. This is the latest in a line of facilities being built by Interserve, including Factory 2050 (the world’s first totally reconfigurable factory), the UK’s first proton beam therapy unit at The Christie, in Manchester, and Diamond Light Source (the UK’s national synchrotron science facility).

Mark Gardham, Construction Manager for Interserve, said:

“The building’s unusual geometry, bespoke features and sustainable performance requirements, all set within a tight site on a live university campus, present a complex technical and logistical challenge for the team. By working collaboratively with the client and their professional team, the designers and our supply chain, we are working to overcome these challenges and create another cutting-edge building for the UK’s scientific community. ”

The new building will also include interaction space, a research outreach area, meeting rooms and a computer room. Interserve has been tasked with achieving ratings of BREEAM Excellent and EPC ‘A’ on completion of the construction process. 

Part of the complexity in achieving these results lies in accommodating the unusual geometry of the building envelope, which will make air tightness and required insulation levels challenging to accomplish. Solar panels, rainwater recycling and ground source heat pumps, together with highly efficient LED lighting, will all play their part in helping to ensure superior environmental credentials for the finished project.

Interserve is aiming to spend 80 per cent of the contract value with contractors within a 50 mile radius of the site. More than 100 people will be employed on the project, including five apprentices.

During the build Interserve will engage fully with the local community, including schools, technical colleges and the university through open days and presentations to keep everyone updated on the project. 

Durham University has received two major donations of nearly £5 million towards the new centre, which will be next to the existing Physics department, on Lower Mountjoy, Durham.

(Accompanying image is courtesy of Durham University).

- Ends -

For further information please contact:

Interserve Press Office                                   Tel: 0118 932 0123

or

Karen Lewis, Amy Morrison or Peter Haddock, Edson Evers Tel: 01785 255146

About Interserve

Interserve is one of the world’s foremost support services and construction companies. Our vision is to redefine the future for people and places. Everything we do is shaped by our core values.  We are a successful, growing, international business: a leader in innovative and sustainable outcomes for our clients and a great place to work for our people. We offer advice, design, construction, equipment, facilities management and frontline public services. We are headquartered in the UK and listed in the FTSE 250 index. We have gross revenues of £3.3 billion and a workforce of circa 80,000 people worldwide.

Website: www.interserve.com.

For all news follow: @interservenews

About Daniel Libeskind’s design for the Ogden Centre

Light and openness is at the core of the design for the Ogden Centre. A spiral in plan, the Centre appears to be two stacked forms clad in a red cedar timber rain screen with bands of windows and terraces cutting across the facades. The program called for a series of small work spaces for research. Instead of creating dark cubicles, the design team placed all the offices in a ring, so each space has a window with natural light with a frosted glass door to create a luminous and open program throughout. Generous roof terraces create communal areas to relax and enjoy fresh air. Skylights marshal light into the central atrium and flexible meeting areas.

Share this


Latest Insight





Opportunities for all - Ex-service Personnel
Discover


SustainAbility
Our SustainAbilities journey

Watch our animation sharing the highlights from the fourth year of progress against Interserve’s SustainAbilities Plan.

Discover
Latest Insight





Opportunities for all - Ex-service Personnel
Discover
Reduced construction waste by 21% across our global operations #ingenuityatwork
Publication 2017 half-year report Download