Please refer to our Privacy policy for important information on the use of cookies. By continuing to use this website, you agree to this.

Cockington Primary School single-storey extension

iaw-hero-header
 

Cockington Primary School single-storey extension

Primary school construction

Interserve has delivered new teaching facilities to enable Cockington Primary School’s expansion to a three form entry school.

The project, in Torquay, Devon, was procured through the Construction Framework South West and was delivered in two consecutive phases.

The new extension is a steel-framed structure, with precast concrete planks on RC ring beams on piled foundations. The external envelope comprises of traditional cavity wall blockwork with a render/cladded finish, with aluminium windows. The roof is a combination of stand-up seam and single ply flat roof.

Demolition and extension

Phase 1 comprised the demolition and removal of existing structures, the construction of the new extension (which houses a main sports/dining hall, commercial kitchen, four teaching classrooms, offices, plant room, circulation areas and WC facilities), and the construction of link corridors joining the existing building to the new extension, all of which were located within the footprint of an existing playground.

The extension was located within an extremely tight site. Particular issues included the installation of precast culverts running between the existing school and the new extension, and extra works were required to resolve problems with the existing drainage, this was dealt with swiftly to minimise the impact on the programme and the live school environment.

Collaboration

Phase 2 works comprised alterations to the existing school hall to create two classrooms and associated mechanical and electrical works.

Working adjacent to the existing school necessitated daily liaison between our site manager and the school. The welfare and safety of pupils, staff and visitors was of paramount concern at all times, and we worked with the school to update their fire plans accordingly. Works were planned so as to minimise noise during crucial exam periods, with deliveries scheduled outside of the school’s busiest times.

Interserve worked closely with the client, design team and project manager in the preconstruction period to agree the buildability and to value engineer aspects of the build.

Due to space restrictions, we agreed with the client to bring forward part of the Phase 2 works to the 2014 summer holiday; instead of installing an outside temporary classroom, the existing school hall was converted into a classroom, and pupil WC blocks were installed in the new playground during the main construction period.

Project vitals

Location:

Torquay, Devon

Client:

Torbay Council

Value:

£2.5m

Duration

1 year

LATEST INSIGHT

Explore our Latest Insight for further blogs, videos and research.

Interserve's Ingenuity House celebrated by British Council for Offices

Ingenuity House was named among the best workplaces in the country at the British Council for Offices (BCO) annual National Awards, taking home the highly coveted Inno...

Alisha Joiner, Apprentice Site Manager

“I chose to work within the construction industry due to it not being your average job. Every day is different,” says Alisha.

Molly Folan, thrives on her journey to become fully trained electrical engineer

Organised by Women Into Construction, supported by Interserve Engineering Services - Molly’s employer – the event brought together women from across the industry to ce...

Get in touchWant to know more? send us a note here and we'll be in touch

Interserve is committed to protecting and safeguarding your personal data. Please visit our Privacy Policy to find out how your data is used.

*denotes mandatory field

There was an error submitting the form. Please try again.

Thank you. Your message will be with us shortly.
If you wish to write us another message please go back.
We will be in touch soon.

Share your thoughtsShare your thoughts

Please leave a comment below.

comments powered by Disqus